Bouwtop: verder met één e-systeem
“Als wij de rijen sluiten, dan komt er één standaard voor elektronisch berichtenverkeer. Factureren gaat dan sneller, slimmer en goedkoper, en dat kan ook met het uitwisselen van bijvoorbeeld BIM-gegevens.”
De top 20 van de Nederlandse bouwers wil op dit spoor verder, zo bleek onlangs in een rondetafelbijeenkomst over elektronisch berichtenverkeer. Bouwend Nederland organiseerde deze ontmoeting. “E-factureren was de rode draad”, zo licht Joppe Duindam toe. Hij is op dit terrein beleidsmedewerker van Bouwend Nederland en overtuigde de top 20 van de noodzaak van standaardisatie en van een bouwbrede e-strategie.
“Wat mij opviel, is de unanieme overtuiging en ambitie in de top van de bouw. Bouwend Nederland doet dit niet alleen omdat het kabinet dit wil, ook niet alleen omdat het geld oplevert voor de bouw. Het begint bij factureren, en het gaat verder”, observeert Marco Pastors, bij de bijeenkomst aanwezig als ‘ambassadeur e-factureren’ van het ministerie van EL&I.
Potentie
Duindam: “S@les in de Bouw, elektronisch factureren, Branchebreed artikelbestand (BAB) en BIM zijn initiatieven met veel potentie. Tegelijk zien we dat ze soms langzaam van de grond komen, (mede) door gebrek aan standaardisatie."
"Bij factureren liggen de voordelen voor het oprapen. Binnen de bouwsector worden jaarlijks minimaal 18 miljoen facturen verstuurd. De kosten van verzending, ontvangen én verwerking van een papieren factuur bedragen circa 25 euro (per factuur). Voor een elektronische factuur is dit ongeveer 8 euro. Gezien de enorme hoeveelheid in- en uitgaande facturen van bouwondernemingen, levert dit op jaarbasis een aanzienlijke besparing op in tijd en geld.”
“Het is dus van belang dat bedrijven hun agenda gezamenlijk opmaken en een koers uitzetten”, aldus Duindam. “Dat kost tijd en energie, maar alleen zo kunnen we als gezamenlijke bouwbedrijven ook andere ketenpartners verleiden mee te gaan in deze ontwikkeling.”
Breed dragen
De voordelen en het belang van elektronisch factureren werden eveneens onderstreept door accountant Fou-Khan Tsang, die in de agrarische sector veel ervaring heeft met deze digitale manier van facturen sturen en betalen: “Het printen, overtypen, controleren, stempels en handtekeningen ophalen kost nu vele uren terwijl dit elektronisch veel efficiënter kan. Facturen worden bovendien sneller betaald. Maar het moet wel breed en diep gedragen worden door de hele branche, te beginnen met de key-spelers.”
Heijmert Rijken, bij de Rabobank hoofd Productmanagement Financiële Logistiek, benadrukte ook het belang van één standaard, een totaaloplossing die zelfs brancheoverstijgend zou moeten zijn. “Elk bedrijf kan enorm besparen met e-facturen, door samen te werken met leveranciers en opdrachtgevers, die er in geloven. Probeer niet steeds zelf dit wiel opnieuw uit te vinden. Voor elk bedrijf is dit een secundair proces; zonde om daar meer aandacht en tijd aan te besteden dan nodig is.”
Digipoort
Hans Donker, als directeur Facilitair en Financiën van Rijkswaterstaat Corporate dienst, meldde dat elektronisch factureren heel recent weer een stap verder is nu Rijkswaterstaat de eerste elektronische facturen heeft ontvangen van Strukton Civiel en KWS Infra. Ze zijn verzonden via Digipoort, het elektronische postkantoor van de overheid.
De bouw- en infrasector zijn goed voor het verzenden van ruim 16 procent van alle facturen die bij de overheid binnenkomen.
Rijkswaterstaat is blij met dit initiatief van Bouwend Nederland, dat samenwerkt met ZET-solutions. Bouwbedrijven hoeven daardoor niet elk apart aan te koppelen bij de Digipoort. Het Z factuur platform maakt het voor alle bedrijven in de keten eenvoudig mogelijk om aan te sluiten en elektronische facturen te gaan ontvangen en/of te verzenden.
Strategisch
Marco Pastors: “Dit jaar heb ik digitale factuurstromen op gang zien komen in heel Nederland. Dat is mooi, maar de bouw zet eensgezind alweer een strategische stap verder; over een poosje zullen bouwbedrijven digitaal alle informatie versturen die nodig is in de totale bouwketen. Dan wordt er dus sneller betaald én iedereen in het bouwproces heeft de meest actuele technische informatie. Dat is alleen maar winst en daar hebben ook alle toekomstige bewoners en gebruikers – letterlijk – baat bij.”
Bron: Bouwend Nederland, 22 november 2011