Bouw klaar voor e-factureren bij Europese aanbestedingen

De Europese Unie overweegt de e-factuur verplicht te stellen voor alle Europese aanbestedingen. Overheden moeten dan uitsluitend met elektronische facturen gaan verwerken. Invoering van de e-factuur bespaart jaarlijks 15 miljoen bomen. Daarnaast is het aantoonbaar sneller en minder fraude- en foutengevoelig. Van alle facturen die bij de Nederlandse overheid binnenkomen, is grofweg een zesde bouwgerelateerd. Bron: Cobouw

Voor bouw- en infrabedrijven betekent dit dat zij in de toekomst een elektronische factuur moeten kunnen maken. Dat kan al sinds 2011 met behulp van het mede op initiatief van Bouwend Nederland ontwikkelde Z factuur. Dit platform is gekoppeld aan het platform van de overheid (digipoort). Iedereen kan via Z factuur meedoen; een internet aansluiting is voldoende. 

Z factuur wordt steeds meer gebruikt
Inmiddels werken ongeveer honderdtwintig bouwers en hun leveranciers hiermee. Hierdoor neemt het aantal verzonden facturen gestaag toe. In de maand oktober waren dat bijna vijfduizend facturen. Dit aantal neemt de komende maanden verder toe omdat steeds meer partijen aansluiten en meer factuurstromen goed op gang komen. Voor bouw- en infrabedrijven is het belangrijk te weten dat de grootste besparingen te realiseren zijn met het geautomatiseerd verwerken van inkoopfacturen. Besparingen van acht euro per factuur zijn haalbaar. 

 

Bouwend Nederland, 13 november 2012