iDEAL

Veel bedrijven in de bouwketen hebben particuliere klanten. Z factuur biedt de mogelijkheid om deze klanten per e-mail facturen te sturen in combinatie met een iDEAL button. De ontvanger kan de factuur daarmee vanuit de mailbox direct met iDEAL betalen. Onderzoek onder consumenten heeft uitgewezen dat er gemiddeld 7 dagen sneller wordt betaald als de mogelijkheid van iDEAL wordt aangeboden.

Wat is iDEAL? 
iDEAL is een betaalstandaard voor veilige en directe betalingen via Internet. Betalen met iDEAL lijkt sterk op het vertrouwde Internetbankieren.

Waarom iDEAL gebruiken?
iDEAL is een belangrijke betaalmethode voor partijen die producten en diensten verkopen op de Nederlandse markt, zowel aan consumenten als bedrijven.

 • Makkelijk en veilig: wanneer de klant kiest om te betalen via iDEAL, wordt hij/zij doorgestuurd naar de beveiligde pagina van zijn/haar eigen bank. De betaalopdracht staat al klaar, de klant hoeft alleen nog een code in te voeren om de betaling te autoriseren. 
 • Directe bevestiging van betaling: zodra een betaling succesvol is afgerond, ontvangt de factuurverzender direct, real-time, een notificatie.
 • Snelle betaling: onderzoek onder consumenten wijst uit dat er gemiddeld 7 dagen eerder wordt betaald als de mogelijkheid van iDEAL wordt aangeboden.
 • Geen chargeback risico: betalingen die gedaan zijn via iDEAL, kunnen niet door de klant worden teruggedraaid zodra ze door de bank zijn verwerkt.

Samenwerking met Docdata Payments
Om de optie van iDEAL aan te kunnen bieden, werkt Z factuur nauw samen met Docdata Payments. Dit is een internationale payment service provider voor bedrijven en organisaties die op afstand verkopen (webshops, e-mail). Docdata Payments verzorgt de veilige, snelle en correcte online verwerking van betalingen. De onderneming is officieel erkend voor dit soort dienstverlening en staat hiervoor onder toezicht van de Nederlandse Bank.
Omdat Docdata Payments tijdelijk het betaalde geld beheert en de koppelingen tussen de betalende en ontvangende banken regelt, dienen bedrijven die met deze iDEAL betaalmogelijkheid willen werken ook een overeenkomst met Docdata Payments te sluiten. Z factuur regelt dit voor u.

Hoe werkt het?

 1. De factuurverzender stuurt een e-mailfactuur met  iDEAL button via Z factuur naar de klant.
 2. Wanneer de klant kiest voor betaling, wordt hij vanuit de mail doorgeleid naar het betaalmenu van Docdata Payments. 
 3. Via het IDEAL betaalmenu geeft de klant aan bij welke bank hij bankiert. Daarna: 
  • wordt hij online doorgestuurd naar de login pagina van zijn bank;
  • ziet hij een al ingevuld scherm in beeld verschijnen;
  • bevestigt hij dat de informatie correct is en geeft hij akkoord door een persoonlijke code in te vullen;
  • ontvangt hij een bevestiging van betaling;
  • ontvangt Docdata Payments eveneens direct de bevestiging.
 4. Docdata Payments bevestigt het resultaat van de betaling aan de factuurverzender.

Uitbetaling
Alle betalingen worden binnen 2 werkdagen, nadat de betaling is gegarandeerd, uitbetaald op de “derdengelden rekening” van Docdata Payments. Docdata Payments moet als contractpartij met de bank deze betalingen eerst incasseren namens de factuurverzender. Zodra het geld van de bank van de klant binnen is op de rekening van Docdata Payments stort het bedrijf dit binnen 1 werkdag door op de rekening van de factuurverzender.

Gemiddeld ontvangt de factuurverzender zijn geld dus binnen 3 werkdagen na betaling via de e-mail factuur met iDEAL betaalmogelijkheid.

Welke banken ondersteunen deze betaalmethode?
Omdat Docdata Payments zelf contracten heeft met alle banken die iDEAL ondersteunen, hoeft de verzender van facturen daar zelf niet te bankieren.
De betalende klanten van de factuurverzenders dienen wel bij een van de onderstaande banken te bankieren:

 • ABN AMRO Bank
 • Rabobank
 • Fortis Bank
 • ING Bank
 • SNS (Regio) Bank
 • ASN Bank
 • Friesland Bank

Aanvraagprocedure
Wanneer u gebruik wilt maken van iDEAL, kunt u dit bij uw aanmelding kenbaar maken. Z factuur zet dan uw aanvraag bij Docdata Payments in gang.

Zodra Z factuur in samenwerking met Docdata Payments de aanvraag bij de bank heeft ingediend, neemt de aanvraag maximaal 3 werkdagen in beslag. Docdata Payments ontvangt dan de benodigde gegevens om de betaalmethode in uw account te activeren. Daarvan ontvangt u uiteraard een bevestiging. Vanaf het moment dat de betaalmethode in uw account is geactiveerd, kunnen betalingen via iDEAL geaccepteerd worden.

Kosten
Het standaard Basis abonnement voldoet in de meeste gevallen. De aansluitkosten en de jaarlijkse kosten zijn laag. Het transactietarief is hoger dan bij het Plus abonnement maar u betaalt dit tarief alleen als de klant daadwerkelijk op de iDEAL button klikt en zo start met de transactie om via iDEAL te betalen. Wordt de betaling niet via iDEAL afgerond, dan wordt wel het transactietarief in rekening gebracht. Verwacht u veel iDEAL transacties dan is het Plus abonnement interessant. U betaalt dan een hoger aansluittarief en een hoger jaartarief maar veel lagere transactiekosten.

  Abonnement
  StandaardPlus
Administratiekosten iDEAL aansluitingeenmalig€ 40,-€ 80,-
Verzenden elektronische factuur per mail met iDEAL buttonper jaar€ 8,-€ 120,-
Transactiekosten per iDEAL betalingper bericht€ 0,95€ 0,60